Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4, 3734 AC  Den Dolder

 +31 (0)30 2256405
 secretariaatdeborg@fivoor.nl 
Contact  -  Routebeschrijving

 

Borg 2019 20 Button

Adaptieve vragenlijst verstandelijke beperking (AVVB)

Verschuiving van het 'IQ denken' naar het denken in sociale adaptatie

Met de komst van de DSM-5 is in de classificatie van een verstandelijke beperking het begrip adaptief functioneren meer centraal komen te staan. Het IQ geeft niet altijd een duidelijk beeld van wat iemand daadwerkelijk in de praktijk kan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand altijd zwart rijdt. Niet omdat hij niet wil betalen maar omdat hij niet begrijpt hoe de OV-chipkaart werkt. Als je dit weet kan de cliënt gerichter geholpen worden.

Adaptieve Vragenlijst Verstandelijke Beperking

Om een goed beeld te krijgen van de cliënt is er een vragenlijst ontwikkeld die het adaptief functioneren volgens de DSM-5 criteria in kaart brengt, de Adaptieve Vragenlijst Verstandelijke Beperking (AVVB, Jonker et al., 2016). De lijst meet zowel de conceptuele, sociale als praktische domeinen van functioneren.

De intentie is om de AVVB niet alleen te gebruiken om een verstandelijke beperking vast te stellen, maar ook om zwakbegaafden te kunnen classificeren. Als de cliënt goed in beeld gebracht is kan hij gerichter begeleid worden. Dit leidt uiteindelijk tot een prettiger leven voor de cliënt en het levert een zichtbaar resultaat op voor de begeleider.

De AVVB in de praktijk

De Borg heeft een subsidie gekregen voor het hanteerbaar maken van de AVVB voor breed gebruik. Deze subsidie is verstrekt in het kader van de kwaliteitsagenda gehandicaptenzorg.

Na twee kleinschalige onderzoeken is de afgelopen twee jaar grootschalig onderzoek gedaan naar de AVVB, om te onderzoeken of de AVVB een bruikbaar instrument is om adaptieve vaardigheden van cliënten in kaart te brengen. Aan dit onderzoek hebben 62 verschillende organisaties meegewerkt. We kunnen stellen dat we met de grote onderzoeksgroep van 2210 participanten alle uitslagen met meer dan zekerheid kunnen presenteren. Onze speciale dank gaat uit naar alle instellingen die zich hebben meegedaan aan het onderzoek naar de AVVB.  

Op dinsdag 22 september jl. is er een bijeenkomst georganiseerd voor betrokkenen waar de eerste resultaten zijn gepresenteerd. Achtergrond informatie en de eerste resultaten zijn te lezen in het vernieuwde De Borg Magazine 'Client in beeld door AVVB'.

Informatie en vragen

Meer weten over het project? Bekijk de factsheet of neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Antwoorden op vragen over het project of over het gebruik van de vragenlijst vind je in de lijst met veelgestelde vragen

Hoe ervaren Stefanie Pinas, groepsleider Cordaan, en Susan Boogaard, GZ-psycholoog in opleiding tot Klinisch Psycholoog bij Pro Persona, het gebruik van de AVVB? Je kunt hun verhalen hier lezen. 

Logo deborg
Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4
3734 AC  Den Dolder
secretariaatdeborg@altrecht.nl
+31 (0)30 2256405